Doorgaan naar inhoud
pvc vloer voorbeeld

Wat is een PVC vloer?

PVC vloeren worden steeds populairder dankzij hun duurzaamheid, onderhoudsgemak en veelzijdigheid. Maar wat is een PVC vloer precies? We vertellen je er in dit artikel alles over. Zo maak jij een weloverwogen keuze bij het kopen van een nieuwe vloer. 

Wat is PVC?

PVC staat voor polyvinylchloride, een kunststof die wordt gebruikt in veel toepassingen, waaronder vloerbedekking. PVC vloeren zijn samengesteld uit meerdere lagen, waaronder een beschermende toplaag die de vloer slijtvast en waterdicht maakt. Hierdoor zijn PVC vloeren ideaal voor verschillende ruimtes. Ook in bedrijfspanden en kantoren zie je ze vaak voorbij komen. 

Wil je meer weten over de verschillen tussen klik PVC en plak PVC? Klik dan ook even op het linkje en lees ons blog. 

Waarom kiezen voor een PVC vloer?

PVC vloeren staan bekend om hun lange levensduur. Een goed onderhouden PVC vloer kan gemakkelijk 12 tot 15 jaar meegaan, en soms zelfs langer. Dit komt door de sterke toplaag die de vloer beschermt tegen krassen, vlekken en slijtage. Bovendien is PVC bestand tegen veel chemicaliën, waardoor het een uitstekende keuze is voor laboratoria, ziekenhuizen en andere omgevingen waar chemicaliën vaak worden gebruikt.

Makkelijk te onderhouden

Een van de grootste voordelen van PVC vloeren is het eenvoudige onderhoud. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een milde reiniger is voldoende om de vloer schoon te houden. Omdat PVC vloeren waterdicht zijn, is er geen risico op waterschade, wat ze ideaal maakt voor vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

Comfort en stijl

PVC vloeren zijn niet alleen functioneel, maar zien er ook erg mooi uit. Ze zijn verkrijgbaar in talloze designs, van hout- en steenimitaties tot moderne patronen. Dit betekent dat er voor elke interieurstijl een passende PVC vloer te vinden is. Bovendien voelen PVC vloeren comfortabel aan onder de voeten en bieden ze een zekere mate van geluiddemping. Dit draagt bij aan een rustige leefomgeving. 

Hoe wordt een PVC vloer geïnstalleerd?

Er zijn twee hoofdmethoden voor het installeren van een PVC vloer: het kliksysteem en het lijmen. Bij het kliksysteem worden de vloerpanelen in elkaar geklikt, wat zorgt voor een zwevende vloer die gemakkelijk te installeren is. Deze methode is ideaal voor doe-het-zelvers. Bij plak PVC vereist het lijmen van de vloer enige ervaring en precisie, maar het resulteert in een stevige installatie. Meer weten? Bekijk dan ook onze Click PVC vloeren en Plak PVC vloeren

Voorbereiden van de ondergrond

Ongeacht de installatiemethode is een goede voorbereiding van de ondergrond belangrijk. De ondergrond moet schoon, droog en vlak zijn om een gladde en duurzame installatie te garanderen. Eventuele oneffenheden moeten worden geëgaliseerd om te voorkomen dat de PVC vloer gaat verschuiven. 

Zijn PVC vloeren geschikt voor vloerverwarming?

Ja, PVC vloeren zijn zeer geschikt voor vloerverwarming. Dankzij hun dunne en flexibele aard geleiden ze warmte efficiënt, wat bijdraagt aan een gelijkmatige warmteverdeling in de ruimte. Het is wel belangrijk om te controleren of de specifieke PVC vloer die je kiest compatibel is met vloerverwarming. Volg de instructies altijd goed van de fabrikant. Heb je specifieke vragen hierover? Neem dan ook even contact op met onze experts.   

Hoe zit het met de kosten van PVC vloeren?

PVC vloeren zijn over het algemeen een betaalbare optie in vergelijking met andere soorten vloerbedekking, zoals hout of keramische tegels. De kosten variëren afhankelijk van het design, de kwaliteit en de installatiemethode. Daarnaast zijn de onderhoudskosten laag. Op lange termijn bespaar je daarom vaak geld. 

Is een PVC vloer veilig voor kinderen en huisdieren?

Ja, een PVC vloer is veilig voor zowel kinderen als huisdieren. De vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken en bestand tegen vlekken. Bovendien zijn ze zacht en comfortabel om op te lopen. Dit vermindert het risico op letsel als jouw kind valt. Het blijft wel belangrijk om te kiezen voor PVC vloeren van hoge kwaliteit.

Is een ondervloer nodig bij PVC vloeren?

Het gebruik van een ondervloer bij PVC vloeren hangt af van de ondergrond en het type PVC vloer. Bij een kliksysteem is een ondervloer vaak aan te raden om kleine oneffenheden op te vangen en geluidsdemping te bieden. Bij verlijmde PVC vloeren is een vlakke, schone en droge ondergrond belangrijk voor een goede hechting. Verder kan een ondervloer bijdragen aan een beter loopcomfort en extra isolatie. Wil je meer weten hierover? Bekijk ook onze ondervloeren

Kunnen PVC vloeren verkleuren door zonlicht?

PVC vloeren zijn over het algemeen bestand tegen verkleuring door zonlicht dankzij de UV-beschermende toplaag. Deze laag voorkomt dat de kleur vervaagt of verandert bij blootstelling aan direct zonlicht. Het blijft wel verstandig om langdurige blootstelling te vermijden. Gebruik gordijnen of zonwering in kamers met veel direct zonlicht. Zo kan jouw vloer nog langer mee. 

Wat maakt PVC vloeren waterdicht?

PVC vloeren zijn volledig waterdicht dankzij de beschermende toplaag en het gebruik van waterbestendige materialen. Dit betekent dat knoeien geen schade veroorzaakt. Hierdoor zijn PVC vloeren ideaal voor vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en wasruimtes. Het waterdichte karakter maakt het schoonmaken eenvoudig en voorkomt problemen zoals schimmel- en vochtophoping.

Bestel jouw PVC vandaag nog bij Vloerenmarkt

Ben je overtuigd van de vele voordelen van PVC vloeren? Wacht dan niet langer en ontdek het uitgebreide assortiment bij Vloerenmarkt. Of je nu op zoek bent naar een moderne houtlook, een stijlvolle steenimitatie of een uniek visgraatpatroon, wij hebben het allemaal. Onze vloeren zijn niet alleen van hoge kwaliteit, maar ook scherp geprijsd. Bovendien bieden wij deskundig advies en een uitstekende service, zodat je zeker weet dat je de perfecte vloer kiest.
Vorig artikel Hoe leg je een PVC vloer op hout?
Volgend artikel Wat is het verschil tussen Click PVC en plak PVC?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje