Doorgaan naar inhoud
pvc vloer vloerenmarkt

Wat is het verschil tussen Click PVC en plak PVC?

Het kiezen van de juiste vloerbedekking kan een grote uitdaging zijn. Een van de populaire keuzes tegenwoordig zijn PVC vloeren, maar zelfs binnen deze categorie zijn er verschillende opties. Twee veelvoorkomende soorten PVC-vloeren zijn Click PVC en plak PVC. Wat zijn de verschillen tussen deze twee, en welke is de beste keuze voor jouw situatie? Onze experts vertellen je er alles over. 

Wat is Click PVC?

Click PVC vloeren zijn ontworpen met een klikmechanisme waarmee de planken of tegels eenvoudig in elkaar klikken. Dit systeem maakt een zogenaamde "zwevende" installatie mogelijk, waarbij de vloer los ligt van de ondervloer.

Voordelen van Click PVC

Een van de grootste voordelen van Click PVC is het installatiegemak. Je hebt geen lijm nodig, wat betekent dat er minder rommel en schoonmaakwerk is. Dit maakt Click PVC ideaal voor doe-het-zelvers. Bovendien kan de vloer meteen worden gebruikt, omdat er geen droogtijd is zoals bij een plak PVC vloer. 

Nadelen van Click PVC

Hoewel Click PVC eenvoudig te installeren is, kan het snel minder mooi worden als het niet goed geplaatst is. Je hebt dan eerder oneffenheden. Dit kan leiden tot een minder stabiele vloer, vooral op plekken waar veel mensen over de vloer komen. Ook vereist het een vlakke ondervloer. Dit om ervoor te zorgen dat de onderdelen goed aan elkaar klikken. 

Wat is plak PVC?

Plak PVC wordt direct op de ondervloer gelijmd. Dit zorgt voor een stevige bevestiging en voorkomt beweging van de planken. 

Voordelen van plak PVC

Het belangrijkste voordeel van plak PVC is de stabiliteit. Omdat de vloer direct op de ondervloer wordt bevestigd, is er minder kans op het verschuiven van de planken. Dit maakt plak PVC een uitstekende keuze voor drukke ruimtes. Bovendien geeft plak PVC een professioneel ogende afwerking.

Nadelen van plak PVC

Het installeren van plak PVC is lastiger en vereist soms een professionele installateur. Het lijmen van de vloer kan lastig zijn. Ook is er droogtijd voordat de vloer volledig bruikbaar is. Dit kan de installatiekosten verhogen. Ook duurt de installatie hierdoor vaak langer. 

Welke is beter voor vochtige omgevingen?

Zowel Click PVC als plak PVC zijn waterbestendig, wat ze geschikt maakt voor vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Omdat plak PVC direct op de ondervloer is gelijmd, biedt het wel een betere bescherming tegen water dat tussen de naden kan sijpelen. Dit maakt plak PVC vaak de voorkeur voor vochtige ruimtes. 

Hoe zit het met comfort en geluidsisolatie?

Een ander verschil tussen Click PVC en plak PVC is het comfort en de geluidsisolatie. Click PVC-vloeren hebben vaak een extra onderlaag, wat zorgt voor meer comfort onder de voeten en betere geluidsisolatie. Dit kan een groot voordeel zijn in appartementen of kamers met geluidsoverlast. 

Is Click PVC duurzamer dan plak PVC?

De duurzaamheid van zowel Click PVC als plak PVC hangt sterk af van de kwaliteit van het product en de installatie. Over het algemeen is plak PVC  iets duurzamer vanwege de stevige hechting aan de ondervloer. Dit vermindert de kans op verschuiving en beschadiging.

Wat is gemakkelijker te repareren?

Bij beschadiging is Click PVC vaak gemakkelijker te repareren. Omdat de planken eenvoudig kunnen worden losgemaakt en vervangen, is het repareren van een beschadigde plank of tegel minder ingrijpend. Bij plak PVC is het vervangen van een beschadigde plank of tegel moeilijker. Vaak moet je meerdere delen verwijderen en opnieuw aanbrengen. 

Kan ik plak PVC zelf installeren?

Hoewel het mogelijk is om plak PVC zelf te installeren, wordt het soms aangeraden om een professional in te schakelen. De nauwkeurigheid die nodig is bij het lijmen vereist ervaring en vakmanschap. Voor Click PVC is de installatie makkelijker voor doe-het-zelvers, mits de instructies nauwkeurig worden opgevolgd.

Is Click PVC geschikt voor vloerverwarming?

Een veelgestelde vraag is of Click PVC gebruikt kan worden in combinatie met vloerverwarming. Het antwoord is ja. Click PVC is uitermate geschikt voor vloerverwarming.  Dit vanwege zijn dunne profiel en uitstekende warmtegeleiding. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Zo zorg je ervoor dat het optimaal blijft werken. Je moet er namelijk voor zorgen dat de vloerverwarming niet boven de aanbevolen temperatuur komt. 

Hoe onderhoud ik mijn PVC-vloer?

Het onderhoud van zowel Click PVC als plak PVC is eenvoudig. Regelmatig stofzuigen en dweilen met een vochtige doek houden de vloer schoon. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die de vloer kunnen beschadigen. Voor hardnekkige vlekken kun je een speciale PVC reiniger gebruiken. Door goed onderhoud verleng je de levensduur van je PVC vloer aanzienlijk.

Hoe lang gaat een PVC-vloer mee?

Een goed geïnstalleerde en onderhouden PVC-vloer kan tussen de 10 en 25 jaar meegaan, afhankelijk van het gebruik en de kwaliteit van de vloer. Op drukke plekken slijt de vloer sneller, terwijl in minder belopen ruimtes de vloer langer mee kan gaan. Een PVC vloer blijft een duurzame keuze die lang meegaat en er jarenlang goed uitziet.

Wat zijn de kosten van Click PVC versus plak PVC?

De kosten van PVC vloeren variëren afhankelijk van de kwaliteit en het type vloer. Over het algemeen is Click PVC iets duurder in aanschaf, maar dit kan worden gecompenseerd door de lagere installatiekosten, vooral als je het zelf doet. Plak PVC is vaak voordeliger, maar de installatiekosten kunnen hoger uitvallen als je een professional moet inhuren. Het is belangrijk om beide opties te overwegen. Maak ook een totaalplaatje van de kosten. 

Koop jouw Click PVC en Plak PVC online bij Vloerenmarkt

Bij Vloerenmarkt vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige Click PVC en Plak PVC vloeren, die perfect aansluiten op jouw wensen en interieur. Of je nu gaat voor het gemak van een zwevende vloer, of de strakke afwerking van een verlijmde vloer, wij bieden je de beste kwaliteit tegen scherpe prijzen.
Vorig artikel Wat is een PVC vloer?
Volgend artikel Hoe kies ik het juiste profiel voor mijn vloer?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje