Doorgaan naar inhoud
Kan chloor een PVC vloer aantasten?

Kan chloor een PVC vloer aantasten?

Een PVC vloer is sterk, slijtvast en populair vanwege zijn onderhoudsgemak. Toch kent deze vloer zijn kwetsbaarheden. Eén daarvan is chloor. Veel mensen vragen zich af of ze chloor veilig kunnen gebruiken op hun PVC vloer, bijvoorbeeld om hardnekkige vlekken te verwijderen of te desinfecteren. Het korte antwoord: nee, chloor tast de vloer aan. Maar waarom is dat zo, en wat kun je wel gebruiken?

Chloor en pvc gaan niet samen

Chloor is een agressief schoonmaakmiddel. Het is krachtig, ontsmet effectief en verwijdert moeiteloos vlekken. Maar het heeft ook een destructieve kant, vooral als het in contact komt met materialen zoals PVC. De chemische samenstelling van chloor tast de beschermlaag van de vloer aan. Hierdoor verdwijnt niet alleen de glans, maar ontstaan ook doffe plekken, die niet meer te herstellen zijn.

Bovendien kan chloor bij langdurig of herhaald gebruik de kleur van de vloer aantasten. Vooral bij lichtere tinten zie je snel verkleuring. De vloer krijgt een vale, ongelijkmatige uitstraling. Sommige delen kunnen zelfs geelachtig uitslaan. Wil je ook weten waar een PVC nog meer niet tegen kan? Klik dan ook even op het linkje en lees ons uitgebreide blog hierover. 

Het effect op de toplaag

PVC vloeren zijn voorzien van een slijtvaste toplaag. Deze laag beschermt de vloer tegen krassen, vuil en vocht. Maar deze beschermlaag is gevoelig voor sterke chemicaliën. Chloor dringt door die toplaag heen en tast de structuur aan. Daardoor verliest de vloer zijn beschermende werking. Vuil en water kunnen zich dan sneller ophopen in de poriën van het oppervlak. Na verloop van tijd leidt dat tot blijvende schade. Ook wordt het dan lastiger om de vloer mooi schoon te houden. 

Chloor heeft ook impact op de gezondheid

Wie met chloor schoonmaakt, ademt dampen in die schadelijk zijn voor de luchtwegen. Zeker in slecht geventileerde ruimtes bouwt de damp zich snel op. Voor mensen met astma of andere luchtwegklachten vormt dit een serieus risico. Ook kinderen en huisdieren zijn gevoelig voor deze dampen. Vooral in een woning met een PVC vloer is dit nadelig: de vloer lijdt eronder én de luchtkwaliteit gaat achteruit.

Hoe zit het met chloor in leidingen?

In discussies over PVC en chloor wordt soms naar leidingen verwezen. PVC en CPVC leidingen houden chemisch beter stand tegen chloor dan andere materialen. Dat klopt, maar het gaat hier om een andere vorm van PVC dan die in vloeren wordt gebruikt. PVC buizen zijn harder, dikker en speciaal ontwikkeld om bestand te zijn tegen druk en vloeistoffen. Een PVC vloer is flexibel en juist ontworpen voor loopcomfort en slijtvastheid. Die twee kun je dus niet met elkaar vergelijken. 

Wat als je chloor gemorst hebt op je vloer? 

Heb je per ongeluk chloor gemorst op je vloer? Handel dan snel. Spoel direct met koud water om verdere schade te beperken. Gebruik vervolgens een oplossing van baking soda en water om het oppervlak schoon te maken. Vermijd wrijven of schuren, want dat maakt het alleen maar erger. Dep de plek daarna droog met een zachte doek. Als de vlek blijft, probeer dan witte azijn op een doek aan te brengen en voorzichtig te deppen. Maar let op: ook azijn heeft een zure werking en tast de toplaag aan als je het te lang laat zitten.

Waarom gebruiken mensen toch vaak chloor?

Veel mensen grijpen naar chloor uit gewoonte. Ze vertrouwen op de kracht van het middel, zeker bij vlekken of geurtjes. Maar in huis is chloor zelden nodig. Bacteriën die zich ophopen op de vloer zitten vaak in vuil dat je met een gewone reiniger ook wegkrijgt. En wie regelmatig dweilt met water of een speciaal reinigingsmiddel voor PVC, voorkomt dat bacteriën zich nestelen.

Wat gebruik je dan wél?

De beste manier om een PVC vloer schoon te houden is eenvoudig: lauw water met een speciaal PVC-reinigingsmiddel. Voor dagelijks onderhoud volstaat een goed uitgewrongen dweil. Zit er een vlek op de vloer? Gebruik dan wat neutrale allesreiniger. Laat agressieve middelen zoals bleek, chloor en ammoniak achterwege. Zelfs schoonmaakazijn gebruik je het beste altijd verdund. Meer weten? Lees dan ook ons blog: Hoe maak je een PVC vloer schoon?

Op lange termijn

Een PVC vloer gaat bij goed onderhoud tot wel 20 tot 30 jaar mee. Maar alleen als je de juiste schoonmaakproducten gebruikt en de vloer beschermt tegen overmatige vocht, zonlicht en chemicaliën. Chloor hoort daar dus niet bij. Wie toch geregeld chloor gebruikt, merkt na een paar jaar dat de vloer zijn kleur verliest, sneller vuil aantrekt en niet meer zo strak oogt als aan het begin. 

Wat als je toch desinfectie nodig hebt?

Soms is ontsmetten nodig, bijvoorbeeld na een ongelukje met huisdieren of bij ziekte. Gebruik in dat geval een speciaal desinfecterend middel dat geschikt is voor PVC. Deze zijn minder agressief, pH-neutraal en tasten de toplaag niet aan. Lees altijd het etiket, ook bij ‘milde’ middelen. Meer weten? Bekijk dan ook onze PVC onderhoud pagina. De experts van Vloerenmarkt helpen je graag verder. Ben je nog op zoek naar een nieuwe PVC vloer? Verdiep je dan ook in duurzame merken, zoals mFLOR PVC, COREtec PVC en Beautifloor PVC

Vorig artikel Welke kleur plinten zijn het beste?
Volgend artikel Kan je PVC dweilen?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje