Doorgaan naar inhoud
Floorify PVC vloer

Hoe maak je een PVC vloer schoon?

Het onderhouden van een PVC vloer hoeft geen tijdrovende of ingewikkelde klus te zijn. Met de juiste aanpak en tools zorg je ervoor dat je vloer er altijd als nieuw uitziet. In deze handleiding vertellen we hoe jij het beste jouw PVC vloer reinigt en onderhoudt. 

Begin met de basis: dagelijks onderhoud

Een goede reinigingsroutine begint met dagelijks onderhoud. Veeg of stofzuig je PVC vloer dagelijks om vuil, stof en andere deeltjes te verwijderen. Dit voorkomt dat ze zich ophopen en krassen veroorzaken. Gebruik een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstelkop om je vloer schoon en krasvrij te houden.

Wekelijks jouw PVC vloer reinigen

Eens per week is het tijd voor een grondigere schoonmaak. Maar hoe pak je dat het beste aan?

Stap voor stap naar een schone vloer

  1. Meng je schoonmaakoplossing: Gebruik een milde allesreiniger of meng één kopje azijn met vier kopjes warm water. Azijn is geweldig voor het verwijderen van vuil zonder een residu achter te laten.
  2. Moppen maar!: Gebruik een mop met een microvezelkop voor het beste resultaat. Deze mops zijn zacht voor PVC vloeren en verspreiden de schoonmaakoplossing gelijkmatig zonder te veel vocht achter te laten.
  3. Nadrogen: Ga na het moppen over de vloer met een droge doek of dweil om overtollig vocht op te nemen. Hiermee voorkom je strepen en bescherm je de vloer tegen vochtschade.

Kan ik een stoomreiniger gebruiken op mijn PVC vloer?

Nee, stoomreinigers zijn een no-go voor PVC vloeren. De hete stoom kan de lijm onder de vloer aantasten en zorgen voor kromtrekken of loslaten van de planken.

Wat als mijn PVC vloer erg vuil is?

Voor de hardnekkige vlekken kun je een pasta van baking soda en water maken. Breng dit aan op de vlek, laat het even inwerken en veeg het schoon met een vochtige doek. Vermijd het gebruik van schurende materialen of chemische oplosmiddelen zoals aceton, die de vloer kunnen beschadigen.

Tips om je PVC vloer te laten glanzen

Wil je dat je vloer eruit ziet alsof hij net gelegd is? Overweeg dan eens een speciale polish voor PVC vloeren. Breng de polish aan met een schone microvezeldoek en wrijf in een cirkelvormige beweging. Vergeet niet om daarna de vloer te dweilen met water om het overtollige spul te verwijderen.

Wat zijn de grootste fouten bij het reinigen van PVC vloeren?

Een veelgemaakte fout is het gebruik van te veel water. PVC is waterbestendig, maar te veel water kan de lijm verzachten en de planken laten zwellen of kromtrekken. Zorg ervoor dat je mop goed uitgewrongen is voordat je begint met dweilen.

Hoe verwijder ik veilig schoenstrepen van mijn PVC vloer?

Schoenstrepen kunnen je PVC vloer er snel onverzorgd uit laten zien. Gelukkig zijn ze makkelijk te verwijderen zonder schade aan te richten. Wrijf de strepen voorzichtig weg met een gum voor potlood of met een doekje gedrenkt in een beetje wasbenzine. Deze methodes verwijderen de zwarte strepen zonder de afwerking van je vloer aan te tasten. Zorg er altijd voor dat je de plek daarna nog even nabehandelt met een vochtige doek.

Kan ik een robotstofzuiger gebruiken op mijn PVC vloer?

Robotstofzuigers zijn een uitstekende keuze voor het dagelijks onderhoud van je PVC vloer. Ze zijn zacht genoeg om geen krassen achter te laten en handig omdat ze het werk voor jou doen. Zorg er wel voor dat de wieltjes schoon en vrij van harde deeltjes zijn om krassen te voorkomen. Regelmatig onderhoud met een robotstofzuiger helpt je vloer stofvrij en fris te houden, zonder al te veel moeite.

Wat moet ik doen als er water op mijn PVC vloer is gemorst?

Hoewel PVC vloeren waterbestendig zijn, is het belangrijk om gemorste vloeistoffen snel op te ruimen. Laat water of andere vloeistoffen niet lang op de vloer staan, want dit kan de randen van de vloerplanken aantasten. Dweil gemorste vloeistoffen onmiddellijk op met een droge of licht vochtige doek. Regelmatig schoonmaken voorkomt dat vocht tussen de naden doordringt en schade veroorzaakt.

Hoe kan ik mijn PVC vloer desinfecteren?

Voor het desinfecteren van je PVC vloer kun je een milde desinfecterende oplossing gebruiken die veilig is voor vinyl. Meng eenvoudig een kopje huishoudelijke schoonmaakalcohol met een liter water. Dit mengsel helpt bij het doden van bacteriën zonder de vloer te beschadigen. Vermijd het gebruik van bleekmiddel of andere chemicaliën die de afwerking van de vloer kunnen aantasten. Test altijd eerst op een onopvallende plek om zeker te zijn dat het middel geen schade veroorzaakt.

Onderhoud voor een langdurige schoonheid

Goed onderhoud is belangrijk om je PVC vloer in topconditie te houden. Door regelmatig te vegen, adequaat te moppen en de juiste reinigingsproducten te gebruiken, zorg je ervoor dat je vloer er jarenlang mooi uitziet. Vermijd harde chemicaliën, te veel water en stoomreinigers. Met deze tips geniet je altijd van een schone en stralende vloer. 

Nieuwe PVC vloer kopen? Ontdek dan ook onze collectie

Ben je geïnspireerd geraakt om je interieur te vernieuwen met een stijlvolle, duurzame PVC vloer? Neem dan een kijkje in onze uitgebreide collectie op Vloerenmarkt.nl. Of je nu op zoek bent naar een klassieke houtlook, een moderne betonlook of iets geheel unieks, wij hebben de perfecte opties voor elke smaak en behoefte. Onze PVC vloeren zijn niet alleen visueel aantrekkelijk, maar ook gemakkelijk te onderhouden. Bovendien gaan ze soms wel tientallen jaren mee. Kijk voor een echte kwaliteitsvloer ook zeker naar onze Floorify PVC vloeren.
Vorig artikel Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?
Volgend artikel Hoe dik is een goede PVC vloer?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje