Doorgaan naar inhoud
Floorify click pvc vloer voorbeeld

Waar kan een PVC vloer niet goed tegen?

PVC vloeren bieden tal van voordelen, maar ook zij hebben hun zwakke punten. In dit artikel bespreken we uitgebreid waar een PVC vloer minder goed tegen kan. Dit helpt je om jouw vloer optimaal te beschermen. Zo houd jij jouw PVC vloer zo lang mogelijk mooi. 

Scherpe voorwerpen en hoge hakken

Een belangrijke kwetsbaarheid van PVC vloeren is schade door scherpe objecten. Denk hierbij aan de hakken van schoenen, meubelpoten zonder beschermviltjes, of andere puntige voorwerpen. Deze kunnen krassen of zelfs deuken veroorzaken. Hoe bescherm je jouw vloer hier tegen? Simpel: gebruik deurmatten, wieltjes met een zachte bescherming en viltjes onder stoelpoten en meubels. 

Vocht en water

Hoewel PVC vloeren goed bestand zijn tegen vocht, is het belangrijk om waterophoping te voorkomen. Langdurige blootstelling aan water kan bij sommige types PVC, vooral de goedkopere varianten, toch schade veroorzaken. Het is daarom aan te raden om water snel op te dweilen en de vloer nooit kletsnat te maken tijdens het schoonmaken.

Extreme temperaturen en zonlicht

PVC vloeren kunnen kromtrekken of vervormen onder invloed van extreme temperaturen. Direct zonlicht kan met name in ruimtes zoals serres problematisch zijn. Hierdoor kan het materiaal uitzetten of juist krimpen, wat leidt tot vervorming van de vloer. Wat kun je hiertegen doen? Gebruik gordijnen of zonwering om het directe zonlicht te minimaliseren, zodat de kamertemperatuur niet ineens erg oploopt. 

Chemische schoonmaakmiddelen

Sterke chemische schoonmaakmiddelen zoals chloor, allesreinigers en zelfs schoonmaakazijn kunnen de toplaag van een PVC vloer aantasten. Het gebruik van milde schoonmaakproducten en het naleven van de aanbevolen schoonmaakvoorschriften van de fabrikant zijn belangrijk om de vloer in optimale staat te houden. Vaak volstaat een mild sopje of een speciaal voor PVC ontworpen reiniger.

Ondervloer en voorbereiding

Een goede voorbereiding van de ondervloer is essentieel voor het leggen van een PVC vloer. Onregelmatigheden in de ondervloer kunnen door de PVC heen zichtbaar worden en tot schade leiden. Zorg daarom altijd voor een vlakke, schone en droge ondervloer voordat je begint met het leggen van de vloer.

Rubberen matten en meubelonderzetters

Rubberen matten of meubelonderzetters kunnen chemische reacties met PVC veroorzaken, wat kan leiden tot permanente vlekken en beschadigingen. Vervang rubberen items door materialen die compatibel zijn met PVC, zoals polyurethaan of vilten pads.

Hoe maak ik mijn PVC vloer het beste schoon?

Schoonmaken is eenvoudig, maar het moet wel correct gebeuren. Gebruik een zachte bezem of stofwisser voor dagelijks onderhoud. Bij het dweilen is het belangrijk dat de mop niet te nat is; een licht vochtige mop met geschikt schoonmaakmiddel volstaat. Vermijd stoomreinigers, die kunnen de lijmlaag aantasten en de vloer beschadigen.

Wat als mijn PVC vloer toch beschadigt?

Zelfs met de beste zorg kunnen ongelukken gebeuren. In geval van kleine krassen of deuken zijn er reparatiesets beschikbaar. Voor grotere schade kan het nodig zijn een deel van de vloer te vervangen. Controleer de garantievoorwaarden, want mogelijk is reparatie of vervanging gedekt.

Kun je een PVC vloer zelf leggen?

Veel mensen vragen zich af of ze hun PVC vloer zelf kunnen leggen. Het antwoord is ja, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. Zorg dat je alle instructies van de fabrikant zorgvuldig volgt. Meet de kamer nauwkeurig op en zorg voor de juiste gereedschappen. Vooral bij klik-PVC vloeren is het een haalbaar project voor de handige doe-het-zelver. Als je twijfelt, kun je altijd een professional inschakelen om zeker te zijn van een perfect resultaat.

Hoe verhoudt PVC zich tot andere vloersoorten zoals laminaat?

Een veelgestelde vraag is hoe PVC zich verhoudt tot andere vloersoorten, zoals laminaat of hardhout. PVC biedt enkele unieke voordelen: het is waterbestendig, duurzaam en biedt een uitstekende geluidsisolatie, wat het ideaal maakt voor drukke huishoudens en commerciële ruimtes. Laminaat kan dan weer voordeliger zijn. Ook hierbij zijn veel soorten ontwerpen mogelijk. 

Hoe beïnvloeden huisdieren de keuze voor een PVC vloer?

Voor huishoudens met huisdieren is een PVC vloer vaak een uitstekende keuze. Dankzij de duurzaamheid en krasbestendigheid hoef je je minder zorgen te maken over beschadigingen door nagels van huisdieren. Bovendien is de vloer gemakkelijk schoon te maken, wat ideaal is als je huisdieren hebt. Het is wel belangrijk om regelmatig te controleren op losse stukken of randen waar huisdieren aan kunnen knagen.

In dit artikel heb je kunnen lezen waar een PVC vloer niet tegen kan en hoe je mogelijke problemen kunt voorkomen of oplossen. Met de juiste zorg en onderhoud kan een PVC vloer een duurzame en mooie keuze zijn voor bijna elke ruimte in je huis. Op zoek naar een kwalitatieve PVC vloer? Ontdek dan ook zeker onze Floorify PVC vloeren. Ook voor andere type vloeren zien we je graag terug bij Vloerenmarkt.nl
Vorig artikel Wat zijn overzetplinten?
Volgend artikel Wat zijn de voordelen van een PVC vloer?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje