Doorgaan naar inhoud
visgraat laminaat vloer voorbeeld

Laminaat reinigen en schoonmaken? Zo doe je dat!

Laminaat vloeren zijn populair vanwege hun duurzaamheid en het gemak waarmee je ze schoon kunt houden. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw vloer er altijd als nieuw uitziet? Hier vind je alles wat je moet weten over het reinigen van laminaat. Deze tips maken echt het verschil, dus lees snel verder. 

Begin met de basis: dagelijks reinigen

Een goede dagelijkse reiniging is belangrijk voor het behoud van je laminaat. Gebruik een zachte bezem of een droge microvezeldoek om stof en vuil te verwijderen. Een stofzuiger met een zachte borstelkop doet ook wonderen, vooral in de hoeken waar stof zich graag ophoopt.

Wat als ik toch vlekken heb?

Geen paniek als er vlekken op je laminaat verschijnen. Meng een oplossing van water met een scheutje witte azijn. Gebruik een microvezeldoek - goed uitgewrongen - om de vlekken zachtjes weg te poetsen. Vermijd schurende materialen zoals staalwol, want die kunnen krassen achterlaten.

Kan ik mijn laminaat weer laten glanzen?

Je laminaat laten glanzen zonder het te beschadigen is eenvoudig. Meng een liter water met een kwart kopje gedestilleerde witte azijn. Doe het mengsel in een spuitfles en spuit het op de vloer. Spray lichtjes op de vloer en veeg het vervolgens weg met een microvezeldoek. 

Hoe ga ik om met hardnekkige vlekken?

Voor hardnekkige vlekken, zoals olie, verf of inkt, gebruik je aceton of nagellakremover op een doekje. Dep voorzichtig op de vlek tot deze verdwijnt. Veeg de plek daarna af met een vochtige doek en droog het goed om waterresten te voorkomen.

Waarom ziet mijn laminaat er nog steeds vies uit na het dweilen?

Als je laminaat er na het dweilen nog steeds vies uitziet, kan het zijn dat je schoonmaakproducten resten achterlaten die vuil aantrekken. Kies voor een residuvrije reiniger die geen plakkerige laag achterlaat. Een mix van een heldere, ongeparfumeerde afwasmiddel in heet water kan wonderen doen.

Kan ik azijn en water gebruiken om mijn laminaatvloeren schoon te maken?

Ja, azijn is een veilige en effectieve reiniger voor laminaatvloeren. Meng een kopje huishoudazijn met een gallon warm water. Gebruik een licht vochtige mop om de vloer schoon te maken, en zorg ervoor dat je de mop goed uitwringt om overtollig vocht te voorkomen.

Kan ik bleek gebruiken op laminaatvloeren?

Nee, bleekmiddel is te agressief voor laminaat en kan de beschermende coating beschadigen. Voor de meeste problemen volstaan mildere oplossingen zoals witte azijn of een specifieke laminaatreiniger.

Tips om je laminaat in topconditie te houden

  1. Vermijd overmatig watergebruik bij het schoonmaken
  2. Gebruik geen stoomreinigers of natte dweilen; deze kunnen je laminaat onherstelbaar beschadigen
  3. Heb je geknoeid? Maak dan direct schoon om schade te voorkomen
  4. Gebruik zachte reinigingsmiddelen zonder agressieve chemicaliën

Door deze richtlijnen te volgen, zorg je ervoor dat je laminaatvloer er jarenlang mooi uit blijft zien. Met de juiste zorg en onderhoud blijft laminaat een prachtig product. 

Kun je je schoenen aan laten bij laminaat?

Schoenen kunnen zand en vuil meenemen dat krassen op je laminaat kan veroorzaken. Overweeg een schoenenrek bij de ingang en moedig huisgenoten aan om hun schoenen uit te doen. Dit houdt niet alleen je laminaat schoner, maar vermindert ook de hoeveelheid schoonmaakwerk.

Hoe voorkom ik strepen na het dweilen?

Niets is frustrerender dan strepen na het dweilen. Om dit te voorkomen, gebruik je een microvezeldoek of mop die goed vocht absorbeert. Vermijd te veel schoonmaakmiddel; een kleine hoeveelheid volstaat. Na het dweilen kun je de vloer nalopen met een droge doek. Zo voorkom je strepen. 

Kan ik meubelpads gebruiken om mijn vloer te beschermen?

Zeker! Meubelpads onder de poten van stoelen en tafels zijn een eenvoudige en goedkope manier om krassen op je laminaat te voorkomen. Ze zijn beschikbaar in verschillende maten en materialen, zoals vilt of rubber. Deze zijn gemakkelijk aan te brengen. 

Wat is de beste manier om een grote schoonmaak aan te pakken?

Plan eens in de zoveel tijd een grote schoonmaak waarbij je meubels verplaatst om overal goed bij te kunnen. Gebruik deze gelegenheid om hoeken en kieren grondig te stofzuigen en dweil het hele oppervlak met een geschikte laminaatreiniger. Hiermee houd jij je vloer goed schoon. 

Hoe herstel ik kleine beschadigingen in mijn laminaat?

Kleine krasjes of putjes in je laminaat kun je vaak zelf repareren met een reparatiekit voor laminaat die verkrijgbaar is in diverse kleuren. Volg de instructies op de verpakking en maak de beschadiging zo onzichtbaar mogelijk. 

Tijd voor nieuw laminaat? Bestel vandaag nog bij Vloerenmarkt

Is jouw vloer toe aan vervanging? Bekijk dan snel onze uitgebreide collectie laminaat. We helpen je graag met het vinden van jouw nieuwe vloer, die perfect past bij jouw interieur. Bestel vandaag nog bij Vloerenmarkt en kies voor een duurzame vloer die vaak wel tientallen jaren mee gaat. Specifiek op zoek naar klik laminaat? Klik dan ook even op het linkje.
Vorig artikel Laminaat leggen? Ontdek onze stappenplan met tips
Volgend artikel Hoe leg je een PVC vloer op hout?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje