Doorgaan naar inhoud
mooie houtlook laminaat vloer

Laminaat zagen? Zo doe je dit eenvoudig zelf

Laminaat is een populaire keuze voor vloeren vanwege de duurzaamheid, het eenvoudige onderhoud en de uitstraling ervan. Als je besloten hebt om zelf laminaat te leggen, is een van de belangrijkste stappen het correct zagen van de planken. In dit artikel leer je hoe je dit zelf kunt doen, met een duidelijk stappenplan. Ook geven we je nuttige tips. 

Benodigdheden voor het zagen van laminaat

Voor je begint, verzamel je de benodigde gereedschappen en materialen. Dit zijn de basisbenodigdheden:

 • Het laminaat zelf 
 • Laminaatsnijder of laminaatzaag
 • Decoupeerzaag met een fijngetand zaagblad
 • Cirkelzaag met een fijngetand zaagblad
 • Meetlint
 • Potlood
 • Veiligheidsbril
 • Gehoorbescherming
 • Werkhandschoenen
 • Schuurpapier
 • Werkbank of zaagbok

Een aantal belangrijke benodigdheden zie je hier terug

Stap 1: Voorbereiding

Het correct meten van de ruimte is cruciaal om te bepalen hoeveel laminaat je nodig hebt en hoe je de planken moet snijden. Meet de lengte en breedte van de ruimte en houd rekening met een kleine marge voor fouten.

Markeer de zaaglijnen

Gebruik een meetlint en potlood om de zaaglijnen op de laminaatplanken te markeren. Zorg ervoor dat je nauwkeurig meet om verspilling van materiaal te voorkomen. Het is handig om de planken met de decoratieve kant naar beneden te leggen bij het markeren, zodat je precieze sneden kunt maken.

Stap 2: Snijden met een laminaatsnijder

Een laminaatsnijder is ideaal voor het maken van rechte sneden. Plaats de plank op de snijder, lijn de gemarkeerde lijn uit met het mes en maak een stevige snijbeweging. Deze methode is snel en zorgt voor nette sneden zonder veel stof.

Stap 3: Gebruik een decoupeerzaag voor complexe sneden

Voor het snijden van laminaat met een decoupeerzaag, gebruik je een fijngetand zaagblad om te voorkomen dat het laminaat splintert. Zorg ervoor dat het zaagblad scherp is voor de beste resultaten.

Maak bochten en uitsparingen

Gebruik de decoupeerzaag om bochten en uitsparingen in het laminaat te maken, bijvoorbeeld rondom pijpen of deurposten. Plaats de plank op een stabiele ondergrond en volg de gemarkeerde lijnen langzaam en zorgvuldig.

Stap 4: Snijden met een cirkelzaag

Bij het gebruik van een cirkelzaag is veiligheid van groot belang. Draag altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming om jezelf te beschermen. Een cirkelzaag maakt veel lawaai, dus houd hier rekening mee. 

Snijtechniek

Gebruik een fijngetand zaagblad dat speciaal is ontworpen voor laminaat. Leg de plank met de decoratieve kant naar beneden en snijd langs de gemarkeerde lijnen. Dit helpt splinteren aan de bovenkant te voorkomen.

Hoe voorkom ik dat laminaat splintert tijdens het zagen?

Splinteren is een veelvoorkomend probleem bij het zagen van laminaat. Hier zijn enkele tips om dit te voorkomen:

 • Gebruik een zaagblad met een fijne tand.
 • Snijd de planken met de decoratieve kant naar beneden.
 • Plaats schilderstape over de zaaglijnen om het oppervlak te beschermen.
 • Snijd langzaam en gelijkmatig om te voorkomen dat het materiaal scheurt.

Wat als ik geen zaag heb?

Als je geen zaag hebt, kun je laminaat ook met een laminaatsnijder of zelfs met een scherp stanleymes snijden, hoewel dit laatste alleen geschikt is voor dunne planken. Voor rechte sneden kun je een laminaatsnijder gebruiken. Voor complexe sneden kun je een decoupeerzaag huren. 

Stap 5: Afwerken van de sneden

Na het zagen van de laminaatplanken, gebruik je schuurpapier om de randen glad te maken. Dit zorgt voor een nette afwerking en voorkomt dat de planken niet goed passen, of dat ze splinters veroorzaken.

Plaats de planken

Plaats de gesneden planken op hun plek en controleer of ze goed passen. Indien nodig maak je kleine aanpassingen met schuurpapier, of met een decoupeerzaag. Zorg ervoor dat de planken strak tegen elkaar aan liggen voor een professionele uitstraling.

Wat zijn de beste zaagbladen voor laminaat?

De keuze van het zaagblad is belangrijk voor een schone snede. Gebruik een zaagblad met fijne tanden, bij voorkeur een met een carbid-tipping. Dit type zaagblad blijft langer scherp en zorgt voor minder splinteren. Een zaagblad met 60 tanden is een goede keuze voor laminaat. 

Hoe ga ik om met stof en zaagsel?

Stof en zaagsel kunnen de omgeving erg rommelig maken. Werk bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde ruimte. Gebruik een stofzuiger met een fijnstoffilter om het stof direct op te zuigen tijdens het zagen. Draag ook altijd een stofmasker om je longen te beschermen tegen het fijne stof dat vrijkomt.

Hoe snijd ik laminaat rond obstakels?

Bij het leggen van laminaat kom je vaak obstakels tegen zoals pijpen en deurposten. Gebruik een decoupeerzaag voor dit soort sneden. Teken de vorm van het obstakel op de plank en zaag voorzichtig langs de lijn. Een decoupeerzaag biedt de flexibiliteit om nauwkeurige en gebogen sneden te maken, zodat de plank perfect past.

Hoe houd ik rekening met uitzetting?

Laminaat zet uit en krimpt afhankelijk van temperatuur en vochtigheid. Laat daarom altijd een uitzettingsvoeg van 6-10 mm langs de muren en andere vaste objecten. Dit voorkomt dat de vloer gaat opbollen, of dat er kieren ontstaan. Gebruik afstandsblokjes om een gelijkmatige voeg te garanderen tijdens het leggen.

Kan ik laminaat leggen zonder dat ik ervaring heb?

Ja, met de juiste voorbereiding en gereedschappen kun je zonder ervaring laminaat leggen. Begin met het goed meten van je ruimte en het plannen van de legpatronen. Bekijk online tutorials en lees handleidingen zorgvuldig. Neem de tijd voor elke stap en controleer regelmatig of alles goed past. Meer lezen voordat je begint? Lees dan ook ons blog over het leggen van laminaat

Nog laminaat nodig? Bestel dan direct bij Vloerenmarkt

Nu je precies weet hoe je laminaat eenvoudig zelf kunt zagen en leggen, is het tijd om de volgende stap te zetten. Bij Vloerenmarkt vind je een breed assortiment aan kwalitatief hoogwaardig laminaat in diverse stijlen en kleuren. Of je nu op zoek bent naar een moderne uitstraling of een klassieke look, bij ons vind je altijd de perfecte vloer voor jouw ruimte. Bestel vandaag nog en profiteer van snelle levering en uitstekende service.
Volgend artikel Laminaat leggen? Ontdek onze stappenplan met tips

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje