Doorgaan naar inhoud
mflor pvc vloer vloerenmarkt

Hoe leg je een PVC vloer op hout?

Het leggen van een PVC vloer op een houten ondergrond kan een uitstekende manier zijn om een moderne en duurzame afwerking te creëren. Deze handleiding helpt je stap voor stap door het proces, zodat je zelfverzekerd aan de slag kunt.

Voorbereiding is erg belangrijk 

Een goede voorbereiding van de houten vloer is cruciaal voor een mooi en duurzaam resultaat. Een slecht voorbereide ondergrond kan leiden tot problemen zoals oneffenheden, loskomende vloerdelen of een minder lange levensduur van je nieuwe vloer. Wil je eerst een uitgebreide uitleg wat een pvc vloer is en wat de voordelen ervan zijn? Klik dan ook even op het linkje. 

Wat heb je nodig?

Voor je begint, zorg ervoor dat je de volgende materialen en gereedschappen bij de hand hebt:

 • Schuurmachine
 • Stofzuiger
 • Vloerreiniger
 • Vloerprimer
 • Egaliseermiddel (indien nodig)
 • PVC-vloerdelen of -tegels
 • Liniaal en meetlint
 • Afstandsblokjes
 • Snijmes

Stap 1: Voorbereiden van de houten vloer

Het schuren van de houten vloer zorgt voor een glad en schoon oppervlak waarop het PVC goed kan hechten. Zelfs als de houten vloer in goede staat lijkt te zijn, is schuren belangrijk om kleine oneffenheden en vuil te verwijderen.

 1. Begin met het schuren van de houten vloer. Gebruik een schuurmachine om het oppervlak egaal te maken. Let vooral op spijkers of schroeven die uitsteken en zorg dat deze niet meer zichtbaar zijn.
 2. Stofzuig de vloer grondig om alle stof en schuurresten te verwijderen.
 3. Maak de vloer schoon met een geschikte vloerreiniger om vet en vuil te verwijderen. Laat de vloer volledig drogen voordat je verder gaat.

De benodigdheden op een rijtje

Stap 2: Vloer primen

Een primer zorgt voor een betere hechting van het PVC aan de houten vloer. Het helpt ook om de zuigende werking van de houtvezels te verminderen, waardoor de lijm beter werkt.

 1. Breng een vloerprimer aan en volg de instructies van de fabrikant. Gebruik een roller voor een gelijkmatige verdeling.
 2. Laat de primer volledig drogen. Dit kan enkele uren duren, afhankelijk van de gebruikte primer en de omgevingstemperatuur.

Stap 3: Egaliseren van de ondergrond (indien nodig)

Als de houten vloer oneffenheden of grote kieren heeft, is het noodzakelijk om deze te egaliseren. Een egale ondergrond voorkomt dat het PVC gaat schuiven of beschadigen.

 1. Meng het egaliseermiddel volgens de instructies op de verpakking.
 2. Breng het egaliseermiddel aan met een vloerspaan en verdeel het gelijkmatig over de vloer.
 3. Laat het egaliseermiddel volledig uitharden voordat je verder gaat met het leggen van de PVC vloer.

Stap 4: PVC vloer leggen

Hoewel PVC vloeren vaak een ingebouwde onderlaag hebben, kan het gebruik van een extra ondervloer helpen bij het opvullen van kleine oneffenheden en het verminderen van geluid.

 1. Begin met het meten van de ruimte en bepaal het midden van de kamer. Dit helpt bij het symmetrisch leggen van de vloer.
 2. Plaats de eerste rij PVC-delen langs de langste muur, met een afstand van ongeveer 5 mm tussen de muur en de vloer. Dit doe je om uitzetting mogelijk te maken. Gebruik hiervoor afstandsblokjes.
 3. Snijd de laatste plank van de eerste rij op maat, indien nodig. Gebruik de rest van de gesneden plank als eerste deel van de tweede rij om verspilling te minimaliseren.
 4. Klik of lijm de PVC-delen volgens de instructies van de fabrikant. Werk rij voor rij en zorg ervoor dat de naden goed aansluiten.
 5. Verwijder de afstandsblokjes en plaats de plinten om de randen van de vloer af te werken.

Wat als mijn houten vloer niet vlak is?

Als je houten vloer veel oneffenheden heeft, kun je overwegen om een dunne laag multiplex aan te brengen als onderlaag. Dit zorgt voor een stabiele en egale basis voor het PVC.

Hoe zorg ik ervoor dat het PVC goed hecht?

Naast het schuren en primeren van de houten vloer, kun je de hechting verbeteren door een geschikte lijm te gebruiken. Raadpleeg altijd de aanbevelingen van de fabrikant voor de beste resultaten. Kies je voor Vloerenmarkt? Lees dan onze instructies goed. Dan weten we zeker dat het gaat lukken. 

Bestel jouw Click PVC en Plak PVC vloeren direct online

Nu je weet hoe je een PVC-vloer op een houten ondergrond legt, is het tijd om de perfecte vloer voor jouw project te kiezen. Of je nu gaat voor het gemak van Click PVC of de stevigheid van Plak PVC, bij Vloerenmarkt vind je een ruime keuze aan stijlen, kleuren en patronen die passen bij elke inrichting. Bestel jouw nieuwe PVC vloer vandaag nog en profiteer van snelle levering, deskundig advies en scherpe prijzen.
Vorig artikel Laminaat reinigen en schoonmaken? Zo doe je dat!
Volgend artikel Wat is een PVC vloer?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje