Doorgaan naar inhoud
7 tips voor het leggen van een visgraatvloer

7 tips voor het leggen van een visgraatvloer

Een visgraatvloer geeft je interieur een stijlvolle en tijdloze uitstraling. Zelf een visgraatvloer leggen lijkt misschien een flinke uitdaging, maar met de juiste voorbereiding kan je deze klus zeker klaren. In dit artikel lees je zeven praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

1. Begin met een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk bij het leggen van een visgraatvloer. Zorg dat je de ondergrond schoon, droog en vlak maakt. Dit voorkomt problemen zoals oneffenheden of loslatende planken. Heb je een betonnen ondergrond? Egaliseer deze dan eerst en gebruik een primer voor een optimale hechting. Laat je vloer vervolgens minimaal 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar je deze gaat leggen. Zo voorkom je krimp of uitzetting.

2. Bepaal de juiste richting

De richting van je visgraatpatroon bepaalt het effect in de ruimte. Laat het patroon naar de grootste lichtbron wijzen, bijvoorbeeld een raam. Wil je de ruimte groter laten lijken? Leg de visgraat dan in de lengterichting van de kamer. Voor smallere ruimtes kun je kiezen om de vloer in de breedte te leggen. Je laat de kamer dan breder lijken. 

3. Vind je startpunt

Het startpunt is van belang voor een strak resultaat. Teken een hartlijn in het midden van de kamer. Dit wordt je referentiepunt om de eerste rij planken recht te leggen. Gebruik een waterpas om zeker te zijn dat de lijn perfect recht is. Begin met een testopstelling van het patroon langs deze lijn. Zo kun je indien nodig nog aanpassingen doen. Je weet zo zeker dat je goed van start gaat. 

4. Zorg voor een nauwkeurige werkwijze

Het leggen van een visgraatvloer vereist precisie. Begin altijd vanuit de linkerhoek van de langste muur en werk naar rechts. Leg de eerste plank met de punt tegen de hartlijn en plaats de volgende plank er loodrecht tegenaan, zodat het kenmerkende visgraatpatroon ontstaat. Controleer regelmatig of het patroon nog recht ligt en gebruik een rubberen hamer om de planken goed aan te drukken.

5. Gebruik het juiste gereedschap

Met het juiste gereedschap maak je het jezelf een stuk makkelijker. Zorg dat je een goede zaag bij de hand hebt om planken nauwkeurig op maat te maken. Een verstekzaag is ideaal voor de scherpe hoeken van het visgraatpatroon. Daarnaast zijn een liniaal, potlood, meetlint en lijmkam onmisbaar voor precisiewerk. Bij visgraat click PVC is een aanslagblok handig, om de planken zonder schade in elkaar te schuiven.

6. Let op details bij de afwerking

De afwerking maakt het verschil tussen een nette en een slordige vloer. Snijd planken langs muren en hoeken zorgvuldig op maat. Werk de randen af met plinten. Gebruik plinten die passen bij de vloer om een strakke uitstraling te creëren. Bekijk hiervoor ook onze witte plinten en zwarte plinten. Heb je vloerverwarming? Kies dan voor click PVC visgraat in plaats van plak PVC. Dit zorgt voor een betere warmtegeleiding. 

COREtec The Naturals Herringbone 807 Meadow | Visgraat Click PVC

7. Neem de tijd

Een visgraatvloer leggen kost tijd, vooral als je het voor de eerste keer doet. Reken op een werkdag of twee, afhankelijk van de grootte van de ruimte en je ervaring. Werk rustig en secuur. Controleer steeds of de planken strak in het patroon liggen en maak tussendoor schoon. Het is belangrijk om eventuele lijm- of zaagresten te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Natuurlijk krijgen wij regelmatig vragen van onze klanten over visgraatvloeren. Deze proberen we graag zo goed mogelijk te beantwoorden. Hieronder lichten we een aantal van die vragen uit. 

Is een visgraatvloer geschikt voor kleine ruimtes?

Ja, een visgraatpatroon kan een kleine ruimte juist groter laten lijken. Het speelse patroon trekt de aandacht en creëert een gevoel van diepte en breedte. Voor een kleiner oppervlak is PVC visgraat of PVC laminaat ideaal, omdat deze vaak in kleinere formaten verkrijgbaar zijn. Ook zijn deze makkelijk te bewerken. 

Wat is het verschil tussen een visgraat en een Hongaarse punt?

Een visgraatvloer heeft planken die in een hoek van 90 graden tegen elkaar liggen. Bij een Hongaarse punt liggen de planken in een scherpe hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar. Beide patronen stralen luxe uit, maar de visgraat is iets eenvoudiger om zelf te leggen. PVC visgraatvloeren zijn beschikbaar in beide patronen en zijn vaak handiger voor doe-het-zelvers. Ben je nog op zoek naar een nieuwe vloer? Bekijk dan ook onze eiken PVC vloeren en bruine PVC vloeren. Hier ontdek je nog meer visgraatvloeren, maar ook Hongaarse punt vloeren. 

Hoeveel kost het om een visgraatvloer te leggen?

De kosten variëren afhankelijk van het type vloer en of je het zelf doet. Voor een PVC visgraatvloer betaal je gemiddeld €25 tot €45 per vierkante meter. Zelf leggen scheelt flink in de kosten, maar vraagt wel om nauwkeurigheid. Laat je het leggen door een vakman? Reken dan extra kosten hiervoor. Bekende merken van PVC vloeren zijn onder andere Belakos, Berry Alloc en Douwes Dekker. PVC laminaat is vaak goedkoper en biedt soms vergelijkbare resultaten. Dit is dus ook het overwegen waard, net waar jouw voorkeur naar uitgaat. 

Belakos Palazzo Visgraat XL 75 | Dryback Lijm PVC

 

Kan ik direct over mijn visgraatvloer lopen?

Bij een klik- of plak-PVC vloer kun je na het leggen direct over de vloer lopen. Bij een houten vloer kan het nodig zijn om deze eerst af te werken met olie of lak. PVC visgraatvloeren hebben het voordeel dat ze meteen gebruiksklaar zijn.

Wat zijn de voordelen van PVC visgraat en PVC laminaat?

PVC visgraatvloeren zijn duurzaam, waterbestendig en geschikt voor vloerverwarming. Ze zijn ideaal voor ruimtes zoals keukens en badkamers. PVC laminaat biedt vaak een meer budgetvriendelijke optie. Beide materialen zijn eenvoudig te onderhouden en hebben een lange levensduur. PVC-laminaat heeft daarnaast een natuurlijke uitstraling die houten vloeren nabootst, terwijl PVC visgraat vaak strakker oogt. Laminaat kan wel veel minder goed tegen water en is niet geschikt voor de badkamer. Houd hier rekening mee. 

Hoe kan ik mijn visgraatvloer onderhouden?

Regelmatig stofzuigen en dweilen met een mild reinigingsmiddel houdt je vloer in topconditie. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen het oppervlak beschadigen. Voor PVC visgraatvloeren en PVC laminaat is onderhoud eenvoudig: ze zijn krasbestendig en hebben geen periodieke behandeling nodig, zoals olie of lak.

Wil je meer weten over dit onderwerp, of heb je nog vragen? De experts van Vloerenmarkt helpen je graag verder. 

 

 

Vorig artikel Hoe verwijder je een PVC vloer?
Volgend artikel Hoe verwijder je lijmresten van jouw PVC vloer?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje