Doorgaan naar inhoud
Wat zijn overzetplinten?

Wat zijn overzetplinten?

Ben je van plan om je huis te renoveren of je vloer een nieuwe uitstraling te geven, maar zie je op tegen het verwijderen van oude plinten? Overzetplinten kunnen dan de ideale oplossing zijn. Deze plinten, ook bekend als renovatieplinten, schuif je eenvoudig over bestaande plinten heen. Dit bespaart niet alleen tijd en moeite, maar voorkomt ook schade aan de muur. 

Waarom kiezen voor overzetplinten?

Veel mensen kiezen voor overzetplinten omdat ze praktisch en aantrekkelijk zijn. Ze bieden een snelle manier om de uitstraling van een ruimte te vernieuwen, zonder ingrijpende werkzaamheden. Bovendien beschermen ze de onderkant van je muur tegen beschadigingen door bijvoorbeeld de stofzuiger. Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende stijlen en afmetingen, wat ze geschikt maakt voor bijna elke inrichting.

Hoe plaats je overzetplinten?

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je overzetplinten plaatst: 

1. Voorbereiding van de ondergrond

Zorg dat de ondergrond waarop de overzetplinten komen schoon en droog is. Dit zorgt voor een betere hechting.

2. Het plaatsen van de plinten

Plaats de overzetplinten direct over de bestaande plinten heen. Je kunt ze vastlijmen voor een permanente bevestiging of gebruik maken van montagematerialen, zoals schroeven of spijkers.

3. Afwerking

Gebruik kit of vulmiddel om eventuele kieren of naden tussen de plinten en de muur te dichten. Dit zorgt niet alleen voor een nette afwerking, maar helpt ook bij het isoleren van de ruimte.

Wat kosten overzetplinten?

De prijs van overzetplinten varieert afhankelijk van het materiaal, de afmetingen en de afwerking. Gemiddeld kost een overzetplint tussen de €5 en €30 per meter, afhankelijk van de specificaties, zoals dikte en hoogte. Klik voor onze actuele prijzen ook even op het linkje. Ben je specifiek op zoek naar normale hoge plinten? Klik dan ook even op het linkje. 

Hoe breed zijn overzetplinten?

Overzetplinten zijn beschikbaar in verschillende breedtes en diktes, waardoor ze geschikt zijn voor diverse toepassingen en bestaande plinten. Veelgebruikte maten variëren van smalle plinten van ongeveer 90 mm tot bredere versies van 120 mm. De dikte ligt meestal tussen de 12 mm en 18 mm, met 15 mm als een gangbare optie.

Welke plint moet ik kiezen?

De keuze voor de juiste plint hangt af van je persoonlijke smaak en de stijl van je interieur. Wil je een subtiele afwerking? Dan zijn lagere plinten vaak voldoende. Voor een meer uitgesproken of elegante uitstraling kun je beter kiezen voor hogere plinten. Daarnaast is de keuze afhankelijk van de hoogte van je plafonds; hogere plafonds kunnen vaak hogere plinten hebben.

Waar lijm je plinten mee vast?

Voor het vastlijmen van overzetplinten wordt vaak een sterke montagelijm zoals high tack kit gebruikt. Deze kit zorgt voor een krachtige en duurzame verbinding, zonder dat je schroeven of spijkers nodig hebt. Dit voorkomt beschadigingen aan zowel de plinten als de muur.

Wat is een holle plint?

Een holle plint is een type overzetplint met een ruimte aan de achterzijde die over bestaande plinten past. Dit ontwerp maakt het mogelijk om kabels en snoeren netjes weg te werken, wat bijdraagt aan een opgeruimde en strakke uitstraling van je interieur.

Kun je overzetplinten schilderen?

Absoluut! Overzetplinten zijn perfect voor een persoonlijke touch. De meeste overzetplinten komen in een voorgegronde of gelakte afwerking, maar je kunt ze altijd in elke gewenste kleur overschilderen. Zorg ervoor dat je de plinten licht opschuurt en stofvrij maakt voordat je begint met schilderen. Dit zorgt voor een betere hechting van de verf en een strakker resultaat.

Hoe duurzaam zijn overzetplinten?

Overzetplinten zijn verrassend duurzaam. Ze zijn vaak gemaakt van materialen zoals MDF of PVC, die bekend staan om hun stevigheid en weerstand tegen slijtage. Of je nu kiest voor MDF, dat goed bestand is tegen stoten, of PVC, dat vocht en schimmels trotseert, overzetplinten bieden een lange levensduur en blijven er jarenlang goed uitzien.

Zijn overzetplinten geschikt voor elke vloer?

Ja, overzetplinten passen bij allerlei typen vloeren. Of je nu laminaat, tegels, of zelfs tapijt hebt, deze plinten kunnen eenvoudig over de bestaande plinten geplaatst worden. Dit maakt ze een ideale keuze voor renovatieprojecten waarbij je niet de hele vloer wilt vervangen.

Wat als mijn muren niet recht zijn?

Geen probleem! Overzetplinten zijn flexibel genoeg om kleine onregelmatigheden in de muur te verbergen. Als je muren echter aanzienlijke oneffenheden vertonen, is het aan te raden om deze eerst enigszins te egaliseren. Je kunt ook kiezen voor plinten met een hogere flexibiliteit, zoals PVC-plinten, die zich beter aanpassen aan de vorm van de muur.

Bestel jouw overzetplinten bij Vloerenmarkt.nl

Klaar om je interieur een frisse touch te geven met minimale moeite? Ontdek het uitgebreide assortiment overzetplinten op Vloerenmarkt.nl. Of je nu zoekt naar moderne of klassieke stijlen, bij ons vind je hoogwaardige plinten die perfect passen bij jouw vloer en interieur. Bestel eenvoudig online en geniet van snelle levering direct aan huis.
Vorig artikel Hoe bevestig je overzetplinten?
Volgend artikel Waar kan een PVC vloer niet goed tegen?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje