Doorgaan naar inhoud
Wat wordt er bedoeld met een "holle plint"?

Wat wordt er bedoeld met een "holle plint"?

Wanneer je bezig bent met het inrichten of renoveren van je huis, kom je allerlei termen tegen waarvan de betekenis niet altijd meteen duidelijk is. Een van die termen is de "holle plint". In dit artikel vertellen we meer over holle plinten en leggen we uit wat ze zijn, waarom ze nuttig kunnen zijn en of ze verschillen van overzetplinten.

Kenmerken van holle plinten

Holle plinten, ook bekend als kabelplinten, zijn een specifiek type plint dat niet alleen dient als afwerking van de ruimte tussen je vloer en muur, maar ook als praktische oplossing voor het wegwerken van kabels. Deze plinten hebben aan de achterkant een uitsparing, waardoor ze ruimte bieden om snoeren en kabels netjes te verbergen. Ze zijn ideaal in ruimtes waar veel elektrische apparaten staan, zoals in woonkamers, slaapkamers en kantoren. 

Hoe installeer je holle plinten?

Het installeren van holle plinten is verrassend eenvoudig. Je meet de lengte van de muur, zaagt de plinten op maat, en bevestigt ze met plintclips/schroeven en pluggen aan de muur. Het grote voordeel hiervan is dat je op elk moment gewoon bij de kabels kunt. 

Wat is het verschil met overzetplinten?

Nu je weet wat holle plinten zijn, vraag je je misschien af hoe ze verschillen van overzetplinten. Overzetplinten zijn ontworpen om over bestaande plinten heen te passen. Dit is handig als je oude plinten hebt die niet meer mooi zijn, maar je geen zin hebt om ze te verwijderen. Overzetplinten verbergen de oude plint en geven je ruimte een frisse look zonder veel breekwerk.

Kunnen overzetplinten ook kabels verbergen?

Hoewel overzetplinten niet specifiek zijn ontworpen voor het verbergen van kabels, kunnen ze soms toch ruimte bieden voor snoeren. Dit is echter niet hun primaire functie. Als het netjes wegwerken van kabels je hoofddoel is, zijn holle plinten een betere keuze.

Welke stijlen en materialen zijn beschikbaar?

Zowel holle als overzetplinten zijn verkrijgbaar in diverse materialen, zoals hout, MDF, en kunststof. Ze zijn er ook in verschillende stijlen en afwerkingen, waardoor je altijd iets vindt dat bij je interieur past. De keuze is reuze; het maakt niet uit of je juist een heel klassiek of modern interieur hebt. 

Hoe kies ik de juiste plint voor mijn huis?

Bij het kiezen van de juiste plint is het belangrijk om na te denken over de functionaliteit en de uitstraling van de plint. Wil je kabels wegwerken? Ga dan voor holle plinten. Wil je een snelle renovatie zonder breekwerk? Dan zijn overzetplinten wellicht de oplossing. Let ook op het materiaal en de afwerking, zodat het goed past bij je vloer en de rest van je interieur.

Zijn holle plinten duurder dan gewone plinten?

Holle plinten kunnen iets duurder zijn dan standaard plinten Dit vanwege hun extra functionaliteit. Gezien het gemak dat ze bieden voor het verbergen van kabels, zijn ze vaak de investering waard. De prijs kan variëren, afhankelijk van het materiaal en de afwerking die je kiest.

Kan ik holle plinten zelf schilderen?

Een veelgestelde vraag is of je holle plinten zelf kunt schilderen. Dat is zeker het geval. De meeste holle plinten komen in een schilderklaar formaat, wat betekent dat je ze in elke gewenste kleur kunt verven. Dit biedt een geweldige kans om je plinten perfect af te stemmen op je interieur.

Zijn holle plinten ook geschikt voor vochtige ruimtes?

Als je holle plinten wilt installeren in vochtige ruimtes zoals badkamers of kelders, kies dan voor waterbestendige materialen zoals PVC. Deze zijn speciaal ontworpen om goed te presteren in vochtige omstandigheden. Zo voorkom je kans op schimmel. 

Hoe onderhoud ik mijn holle plinten?

Het onderhoud van holle plinten is eenvoudig. Stofzuigen of afnemen met een vochtige doek is meestal voldoende om ze schoon te houden. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, vooral op plinten met een speciale afwerking. Zo voorkom je beschadiging aan je nieuwe plinten. 

Plinten kopen? Bestel nu bij Vloerenmarkt

Ben je overtuigd van de voordelen van plinten en klaar om je interieur een frisse en stijlvolle update te geven? Bij Vloerenmarkt vind je een uitgebreide collectie plinten in diverse stijlen, materialen en afwerkingen. Bestel vandaag nog en geniet van hoogwaardige plinten die zowel praktisch als mooi zijn. 

Vorig artikel Wat zijn vloerprofielen?
Volgend artikel Hoe breed moeten overzetplinten zijn?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje