Doorgaan naar inhoud
vloerprofiel voorbeeld blog

Vloerprofielen kopen? Hier moet je op letten

Bij het kiezen van vloerprofielen zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Vloerprofielen dienen niet alleen als overgang tussen verschillende vloerbedekkingen, maar ze spelen ook een belangrijke rol bij het waarborgen van veiligheid. Onze experts geven jou tips voor het vinden van de juiste vloerprofielen. 

Waarom vloerprofielen gebruiken?

Vloerprofielen zijn onmisbare elementen voor het verbinden en onderscheiden van verschillende vloeren. Ze zorgen voor een naadloze overgang. Ook kunnen ze helpen bij het verzachten van de randen van een trap. Bovendien dragen ze bij aan de levensduur van je vloeren, dit door slijtage te verminderen. 

Verschillende soorten vloerprofielen

Er zijn diverse soorten vloerprofielen beschikbaar, die we graag nader toelichten. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Overgangsprofielen: Deze worden gebruikt om verschillende vloermaterialen met elkaar te verbinden, zoals hout en tegels.
 • Hoekprofielen: Deze profielen zorgen voor een nette afwerking bij de hoeken van de vloer.
 • Trapprofielen: Deze profielen worden gebruikt op traptreden om de randen te beschermen en slipgevaar te verminderen.

Materialen voor vloerprofielen

Vloerprofielen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder aluminium, PVC en hout. Elk materiaal heeft zijn eigen voordelen en toepassingen:

 • Aluminium: Duurzaam en bestand tegen zware belasting, ideaal voor drukbezochte ruimtes.
 • PVC: Flexibel en gemakkelijk te installeren, geschikt voor bij mensen thuis. Ook mooi te combineren met een PVC vloer
 • Hout: Biedt een warme en natuurlijke uitstraling, perfect voor traditionele interieurs.

Hoe kies je het juiste vloerprofiel?

Bij het kiezen van een vloerprofiel is het belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

 1. Hoogteverschillen tussen vloeren

Hoogteverschillen kunnen een uitdaging zijn bij het leggen van vloeren. Er zijn twee opties: het creëren van een mini-trede of het egaliseren van de niveaus. Voor kleine hoogteverschillen kan een overgangsprofiel voldoende zijn. Bij grotere verschillen is een ramp of trapneusprofiel noodzakelijk.

 1. Type vloerbedekking

Het type vloerbedekking speelt een grote rol bij de keuze van het juiste profiel. Harde vloeren zoals tegels of hout vereisen vaak robuustere profielen, terwijl zachtere materialen zoals tapijt of vinyl flexibele oplossingen nodig hebben.

 1. Gebruik en belasting van de vloer

Denk na over het gebruik van de ruimte en de verwachte belasting. Drukbezochte plekken zoals gangen of commerciële ruimtes hebben baat bij duurzame materialen zoals aluminium. Voor minder drukke ruimtes kun je ook kiezen voor hout. Dit ziet er vaak net wat mooier uit.  

 1. Uitstraling

Het vloerprofiel moet niet alleen functioneel zijn, maar ook passen bij het interieurontwerp. Kies een profiel dat past bij de kleur en textuur van je vloerbedekking. Voor een naadloze uitstraling kun je kiezen voor profielen in dezelfde kleur als de vloer.

Veelgestelde vragen

Hieronder geven we antwoord op een aantal veelgestelde vragen. Zo proberen we jou zo goed mogelijk te helpen met het vinden van de juiste vloerprofielen. 

Wat zijn overgangsprofielen en waarom zijn ze belangrijk?

Overgangsprofielen zijn essentieel voor een vloeiende overgang tussen verschillende vloerhoogten of -materialen. Ze zorgen voor veiligheid, verminderen struikelgevaar en dragen bij aan een uniforme uitstraling van je interieur.

Hoe ga ik om met grote hoogteverschillen?

Bij significante hoogteverschillen kun je gebruik maken van ramps of speciale overgangsprofielen. Deze zorgen voor een geleidelijke overgang en voorkomen dat de vloer onveilig of oncomfortabel aanvoelt.

Welk materiaal is het beste voor mijn situatie?

De keuze van het materiaal hangt af van de specifieke toepassing en voorkeuren. Aluminium is ideaal voor duurzaamheid, PVC biedt flexibiliteit en hout geeft een esthetisch aantrekkelijke uitstraling. Overweeg de eisen van de ruimte en kies het materiaal dat het beste aan deze behoeften voldoet.

Installatie van vloerprofielen

Het installeren van vloerprofielen kan variëren afhankelijk van het type en het materiaal. Over het algemeen zijn de stappen als volgt:

 1. Voorbereiding: Meet de lengte van de overgang en snijd het profiel op maat.
 2. Bevestiging: Gebruik lijm of schroeven om het profiel stevig op zijn plaats te bevestigen.
 3. Afwerking: Zorg voor een nette afwerking door eventuele overtollige lijm te verwijderen en de randen glad te maken.

Zijn vloerprofielen geschikt voor vloerverwarming?

Ja, veel vloerprofielen zijn compatibel met vloerverwarming. Kies voor materialen die goed bestand zijn tegen temperatuurschommelingen, zoals aluminium of hoogwaardige PVC. Bekijk de specificaties van de fabrikant om er zeker van te zijn dat het gekozen profiel geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.

Vloerprofielen kopen? Bestel vandaag nog bij Vloerenmarkt

Ben je klaar om je project af te ronden met de perfecte vloerprofielen? Bij Vloerenmarkt vind je een uitgebreid assortiment aan hoogwaardige vloerprofielen die passen bij elk type vloer en interieur. Of je nu op zoek bent naar duurzame aluminium profielen voor drukbezochte ruimtes, flexibele PVC-profielen voor een naadloze afwerking, of houten profielen voor een warme, natuurlijke uitstraling, wij hebben het allemaal. Bestel vandaag nog en profiteer van onze deskundige service en snelle levering.
Vorig artikel Welke soorten vloerprofielen zijn er?
Volgend artikel Wat zijn vloerprofielen?

Proefpakketje

Voeg tot maximaal 3 gratis staaltjes toe en druk op staaltjes bestellen om de staaltjes thuis te laten bezorgen.

Staaltje
Staaltje
Staaltje