Hoe leg ik zelf een laminaat vloer

Ik ga zelf laminaat leggen, maar waar moet ik beginnen? Voordat u begint met het leggen van een laminaatvloer dient u eerst rekening te houden met het laminaatsoort en het type kliksysteem. Zorg vervolgens voor de juiste ondervloer. Type ondervloer is sterk afhankelijk van uw huidige woonsituatie en de ondergrond. Gaat u bijvoorbeeld laminaat leggen in een appartement? Dan is een geluiddempende ondervloer met een geluidsreductie van minimaal 10db is een vereiste. Heeft u last van optrekkend vocht, dan is het raadzaam om een vochtwerende ondervloer te gebruiken. Graag geven wij hieronder een aantal tips voor het leggen van een laminaatvloer. 

Bereken hoeveel laminaat u nodig heeft

Meet de lengte en breedte van de ruimtes op (aantal vierkante meter) en reken ongeveer 10% extra laminaat voor het eventuele zaagverlies. 

Rekenvoorbeeld

Voor een ruimte van 6,5 meter lang en 4,25 meter breed heeft u nodig: 

6,5 x 4,25 x 1,10 = 30,39 m2 (vierkantenmeter) laminaat. Bekijk de pakinhoud water in een pak laminaat zit. Zo weet je hoeveel pakken laminaat u nodig hebt.

Ondergrond voorbereiden voor het leggen

Zorg dat de ondergrond schoon, droog en goed vlak is. Verwijder indien nodig oude tapijt- en lijmresten. Schroef bij houten plankenvloeren eventueel losse houten vloerdelen vast. Vul de gaten op met reparatiemiddel.

Laminaat 48 uur laten acclimatiseren

Om eventuele problemen door krimpen of uitzetten te voorkomen is het verstandig het laminaat eerst 48 uur te laten acclimatiseren. Laat het laminaat liggen en laat het opkamertemperatuur en luchtvochtigheid komen in de ruimte waar de vloer gelegd wordt. Om het risico te voorkomen dat de planken kromtrekken, mogen laminaatpakken niet schuin tegen de muur gezet worden.

Leggen van laminaat ondervloer

Voor de ondervloer is er keuze uit verschillende ondervloer rollen of ondervloer platen. Informeer naar de beste ondervloer voor uw situatie. Om het laminaat tegen optrekkend vocht te beschermen, dient u eerst een dampwerende folie aan te brengen. Bij nieuwbouwwoningen en bij gebruik van vloerverwarming is dit noodzakelijk. Bij het leggen van dampdichte folie dient u de naden goed af te plakken met de bijbehorende tape. Leg de ondervloer iets tegen de muren op. 

Het leggen van laminaatvloer in stappen

Laminaat is voorzien van een kliksysteem en wordt zwevend gelegd, dus niet verlijmd aan de ondergrond. Voor een mooi eindresultaat is het aan te raden om de planken door elkaar te gebruiken uit meerdere verpakkingen. Hiermee voorkomt u eventueel kleurverschil tussen de planken. 

Stap 1. 

Begin met het leggen in de lengterichting van de kamer. Het is sterk afhankelijk van het type en het merk laminaat of u van links naar rechts of van rechts naar links gaat werken. Houd altijd een ruimte van 1 centimeter vrij tussen laminaatplanken tot aan de muren en dorpels door middel van afstand blokjes. Omdat een laminaatvloer kan uitzetten en krimpen door de temperatuurschommelingen. Hierdoor heeft het laminaat de ruimte om zodat dat uw laminaatvloer niet bol gaat staan of kapotgaat.

Stap 2.

Zaag de laatste laminaatplank van de eerste rij en draai deze 180° met fotoprint naar boven. Houd rekening met 1 cm afstand. De tweede baan begint u met het overgehouden deel van de eerste baan. De lengte van de plank moet minimaal 30 cm lang zijn. Bij obstakels zoals verwarmingsbuizen en deurposten is het raadzaam om eerst de eindstrook van de volgende plank op lengte te zagen. Het uitzagen kunt u het beste doen met een decoupeerzaag of een cirkelzaag. Voor de afwerking gebruikt u rozetten in de bijpassende kleur.

Laminaat afwerken met plinten

Zodra u klaar bent met het leggen van uw laminaat vloer, kunt u de randen afwerken met laminaat plinten. Gebruik daarvoor hoge plinten of platte plakplinten. Voor het op maat knippen van plakplinten kunt u het beste een plintenschaar gebruiken. Het is mogelijk om de ruimte tussen het laminaat en de deurposten en kozijnen met kit op te vullen.

Laminaatgereedschap en benodigdheden voor het leggen van laminaat

  • Rozetten
  • Montagekit
  • Afkortzaag
  • Winkelhaak
  • Plintenschaar 45°-120°
  • Legset bestaande uit (aanslagblok, aanslagijzer en afstandblokjes)
  • Laminaatsnijder of laminaatknipper 

Youtube laminaat vloer leggen

Heeft u laminaat gekocht maar u heeft zelf weinig of geen ervaring? Op YouTube vindt u diverse instructiefilmpjes en tips over het leggen van laminaat.